Українські учасники Марафону будуть бігти на спеціальних бігових протезах – таких в Україні не виробляють. Більшість бійців на етапі відбору бігли на «повсякденних» протезах, що не передбачені для фізичних навантажень (фотограф Андрей Дубчак / Andriy Dubchak)

29 червня у Києві відбувся перший етап відбору кандидатів для участі у Марафоні морської піхоти США (22 жовтня, Вашингтон). Серед кандидатів – більш як двадцятеро офіцерів та солдатів Збройних сил України, які отримали поранення (включно з ампутаціями і подальшим протезуванням кінцівок) під час участі у бойових діях на Сході України.

Критерії участі у відборі – проходження служби в АТО та наявність поранення, оскільки головна мета марафону – реабілітація, повідомила Радіо Свобода координатор відбору, представник офісу Уповноваженого президента України з питань реабілітації Катерина Машко.

За її словами, цього року українські бійці вдруге візьмуть участь у Марафоні морської піхоти США: у жовтні 2016 року організатори марафону запросили чотирьох українців, цього року вони чекають на сімох учасників трьох супроводжуючих з України. Окрім безпосередньо участі у забігу (дистанції 5 або 42 кілометри), поранені солдати відвідають Пентагон, Посольство України у США і зможуть поспілкуватися з побратимами зі Сполучених Штатів та інших держав.

Під час відбору на стадіоні Збройних сил України стояла неймовірна спека. Це створило додаткові випробування для учасників відбору – висока температура повітря посилює тиск на протези, і спричиняє больові відчуття в місцях поранень (фотограф Андрей Дубчак / Andriy Dubchak)
Під час відбору на стадіоні Збройних сил України стояла неймовірна спека. Це створило додаткові випробування для учасників відбору – висока температура повітря посилює тиск на протези, і спричиняє больові відчуття в місцях поранень
 Учасниками відбору стали ветерани АТО, що отримали поранення в зоні бойових дій (фотограф Андрей Дубчак / Andriy Dubchak)

Учасниками відбору стали ветерани АТО, що отримали поранення в зоні бойових дій

(фотограф Андрей Дубчак / Andriy Dubchak)

Перший етап відбору відбувся у Києві, у якому взяли участь бійці з усієї України. Із більш як 20 кандидатів, бігти Марафон у Вашингтоні будуть 7 з них. Марафон морської піхоти США відбудеться 22 жовтня (фотограф Андрей Дубчак / Andriy Dubchak)
Перший етап відбору відбувся у Києві, у якому взяли участь бійці з усієї України. Із більш як 20 кандидатів, бігти Марафон у Вашингтоні будуть 7 з них. Марафон морської піхоти США відбудеться 22 жовтня
Підготовка учасників тривала близько року. Тренерами ветеранів АТО стали професійні українські спортсмени (фотограф Андрей Дубчак / Andriy Dubchak)
Підготовка учасників тривала близько року. Тренерами ветеранів АТО стали професійні українські спортсмени

(фотограф Андрей Дубчак / Andriy Dubchak)

Українські учасники Марафону будуть бігти на спеціальних бігових протезах – таких в Україні не виробляють. Більшість бійців на етапі відбору бігли на «повсякденних» протезах, що не передбачені для фізичних навантажень (фотограф Андрей Дубчак / Andriy Dubchak)
Українські учасники Марафону будуть бігти на спеціальних бігових протезах – таких в Україні не виробляють. Більшість бійців на етапі відбору бігли на «повсякденних» протезах, що не передбачені для фізичних навантажень
 Максим Музика, капітан-лейтенант ВМС України, отримав поранення 2 роки тому. Участь у марафоні мотивує привести себе у нормальну фізичну форму та підвищити якість життя (фотограф Андрей Дубчак / Andriy Dubchak)

Максим Музика, капітан-лейтенант ВМС України, отримав поранення 2 роки тому. Участь у марафоні мотивує привести себе у нормальну фізичну форму та підвищити якість життя
«Героїчний» рюкзак
«Героїчний» рюкзак
Вадим Свириденко (зліва) – військовий фельдшер, що втратив обидві кисті рук та обидві стопи під час боїв за Дебальцеве, що на Донеччині. Пройшов реабілітацію і спеціальне протезування у США. Зараз на посаді Уповноваженого президента України з питань реабілітації учасників АТО (фотограф Андрей Дубчак / Andriy Dubchak)
Вадим Свириденко (зліва) – військовий фельдшер, що втратив обидві кисті рук та обидві стопи під час боїв за Дебальцеве, що на Донеччині. Пройшов реабілітацію і спеціальне протезування у США. Зараз на посаді Уповноваженого президента України з питань реабілітації учасників АТО
Юрій Писарчук (третій зліва) – учасник боїв за Дебальцеве. Під час одного з боїв отримав осколкове поранення голови і забій спинного мозку. Участь у марафоні Юрій вважає можливістю повернутися до нормального життя (фотограф Андрей Дубчак / Andriy Dubchak)
Юрій Писарчук (третій зліва) – учасник боїв за Дебальцеве. Під час одного з боїв отримав осколкове поранення голови і забій спинного мозку. Участь у марафоні Юрій вважає можливістю повернутися до нормального життя

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *